Składniki:
fasola Jaś 50 dag,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
boczek wędzony 25 dag,
kiełbasa śląska 5 sztuk,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
cząber 1 łyżka,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 1,5 łyżki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sos pomidorowy 500 ml/karton,
cukier 2 łyżki
fasolę jaś zalać wodą i zostawić na noc do moczenia, wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wlać wodę 2 litry i gotować z 25 minut
boczek wędzony pokroić w kostkę i w garnku zrumienić, dodać kiełbasę śląską bez flaka pokrojoną w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone cebule i z praski wyciśnięty czosnek
wlać z kartonika ostry sos pomidorowy, wsypać paprykę mieloną
do sosu dodać fasolę z wodą po gotowaniu, dodać przyprawy pozostałe i gotować z 15 minut na średnim ogniu, podawać do pieczywa lub ziemniaków - taka fasola jest najlepsza na drugi dzień po ugotowaniu..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz