Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jabłka 3 sztuki,
gruszki 3 sztuki
KRUSZONKA CYNAMONOWA:
masło lub margaryna 10 dag,
mąka tortowa 10 dag,
cukier brązowy 1/2 szklanki,
cynamon 2 łyżeczki
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na najwyższych obrotach około 3 minuty
wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki
forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek
miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę
rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić
ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą aromatyczną kruszonką...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz