Składniki:
cannelloni 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
mięso mielone 1/2 kg,
przyprawa do makaronów 1 opakowanie,
pomidory 3/4 kg,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
ser mozarella 30 dag/starty
w zimie z braku dobrych świeżych pomidorów można użyć pomidory z puszki lub sok pomidorowy = makaron cannelloni włożyć do wrzącej wody z solą i łyżeczką oleju, podgotować z 3 minuty, wylać na durszlak i przelać szybko zimną wodą
na oleju zeszklić pokrojone w kostkę cebule, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki
dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć
świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa
wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody
foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w formie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące, pyszne i aromatyczne danie makaronowe na obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz