Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
cytryna 1 większa,
mleko 100 ml,
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag,
dżem 250 ml/winogronowy,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
polewa czekoladowa - w opisie,
orzechy posiekane 1 szklanka
do pojemnika wsypać mąkę tortową z proszkiem i sodą, cukier, wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wsypać przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty
następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować
forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne
POLEWA: 100 gram czekolada gorzka, 3 łyżki gęstej śmietany, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę mieszając do połączenia ze śmietaną
polewą polać babkę i posypać orzechami włoskimi, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - babka jest aromatyczna, delikatna i szybko się zjada........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz