Składniki:
łopatka bez kości 60 dag,
jajka 2 sztuki,
włoszczyzna 6 łyżek/starta,
kucharek 1 łyżka,
bułka tarta 1 szklanka,
woda gazowana 3/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
woda 4 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
pieczarki 1/2 kg,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
natka pietruszki 2 łyżki,
makaron muszelki - ile potrzeba
na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki
mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą
formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej
wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną na wierzch wsypać zmielone pieczarki, kostki rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu
do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania ponownego zupy, podawać z osobno ugotowanym makaronem muszelki wg przepisu na opakowaniu - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna, idealna na jesienne chłody..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz