Składniki:
śledzie 1,5 kg/większe,świeże,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
włoszczyzna 1 pęczek,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 2 łyżki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
ocet 10 % 1 łyżeczka,
pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie,
woda 2 szklanki
w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem
kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi się blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano, przekładać na talerz usmażone
w garnku rozgrzać olej rzepakowy, wsypać startą włoszczyznę z cebulą, wsypać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut
na robot nałożyć dzbanek-blender i zmiksować w nim pokrojone pomidory, wlać do podsmażanych warzyw, wlać wodę, przyprawę w płynie, ocet, wsypać pieprz i wszystko dusić z 5 minut, co jakiś czas mieszając
do większej miski wkładać porcjami filety, na nie wykładać warzywa z sosem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki aby smaki sie "przegryzły" - smaczne śledzie do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz