Składniki:
brukselka 1/2 kg,
cukier 1 łyżeczka,
sól morska 1 łytżeczka,
wątróbka drobiowa 1/2 kg,
mąka pszenna 4 łyżki,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
masło 1 łyżka,
cebula 4 sztuki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól morska - ile potrzeba
brukselkę opłukać, odciąć głąbki i brzydkie listki, zalać wodą i jak się zagotuje wsypać cukier i sól, gotować do miękkości brukselki, odlać wodę z garnka
wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, obsypać mąką i na gorącym oleju z masłem smażyć na rumiano, wsypać pokrojoną cebulę, paprykę, pieprz i pod przykryciem dusić z 10 minut, następnie wymieszać i bez przykrycia podsmażać z 5 minut
wątróbkę podać z cebulką i brukselką, posolić wątróbkę, można zjeść z pieczywem - bardzo smaczne danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz