Składniki:
makaron łazanki 1/2 opakowania,
olej rzepakowy 6 łyżek,
boczek wędzony 15 dag,
kiełbasa podwawelska 2 sztuki,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
majeranek 1 łyżka,
przecier pomidorowy 2 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka
makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą
kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty
na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek, paprykę i podsmażać z z 5 minut
włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut
na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz