Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg,
kucharek 1 łyżka,
czosnek niedźwiedzi 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
smalec 1 łyżka,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
cebula 5 sztuk,
woda 1,5 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami: pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy
zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe
na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso wyjąć na talerz do wystudzenia, z zimnego usunąć nici, cebulę z wywarem wystudzić i będzie smaczna galaretka jako dodatek - mięso jest aromatyczne, kruche, delikatne i do pieczywa najlepsze............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz