Składniki:
mięso mielone 60 dag,
jajka 1 sztuka,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
cebula podsmażona 1 większa,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
bułka tarta 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
śmietana gęsta 2 łyżeczki,
mozzarella małe kulki 10 sztuk,
smalec - ile potrzeba
bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso z łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki
do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć
porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości
na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć patelnię pokrywką lub talerzem i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty - kotlety są pysznie soczyste, smakują na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz