Składniki:
resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie,
jabłka 3 sztuki,
banan 4 sztuki,
mandarynki 6 sztuk
CIASTO:
jajka 5 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 2 krople,
palma 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
kefir 1/2 szklanki
KREM MASCARPONE:
śmietana 30% 330 ml,
cukier puder 2 łyżki,
cukier wanilinowy 1 łyżeczka,
mascarpone 250 gram,
dżem z aronii - ile potrzeba,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips
"strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70
"kliknij i ZOBACZ-
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
obrane banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki
CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być
wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto
włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne i przekroić na dwa blaty
KREM MASCARPONE: zimną śmietanę ubijać mikserem, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i wanilinowy, dodać serek mascarpone i ubić wszystko na sztywno
jeden blat posmarować grubo dżemem z aronii (użyłam swojej roboty) lub jaki dżem lubisz, krem podzielić na 3 części i jedną rozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem
drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać kolorową posypką, schować do lodówki
ciasto jest aromatyczne, wilgotne, krem nie za słodki, smakuje wyśmienicie i szybko się zjada
.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz