Składniki:
śledzie 1,5 kg,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
woda 1 litr,
ocet 10 % 3/4 szklanki,
cukier 3 łyżki,
goździki całe 5 sztuk,
cebula 4 sztuki/większe,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki
śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać i odsączyć z wody, filety posypać kucharkiem, pieprzem i schować najlepiej na całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką
na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski
do garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia
zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie są smaczne................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz