Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
jajka 3 sztuki,
bułka czerstwa 2 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki,
papryka wędzona 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cebula 1 duża,
ząbki czosnku 3 sztuki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
olej 1 łyżka,
bułka tarta - ile potrzeba
łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodać papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę
dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę
keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do blaszki, dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym w wodzie ponacinać skosy na wierzchu i obsypać tartą bułką
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 55 minut, następnie na termoobiegu piec z 7-10 minut i wyjąć blaszkę z piekarnika - pieczeń jest smaczna i na obiad z sosem jaki się lubi i na zimno do pieczywa..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz