Składniki:
jajka 2 sztuki,
mleko 2 szklanki,
woda gazowana 1 szklanka,
mąka tortowa 3 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 3 łyżki,
kurkuma Royal Brand 1 łyżka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
jajka, olej, mleko,wodę gazowaną, sól, cukier, mąkę przesianą, kurkumę zmikosować blenderem z końcówką rózgi, jeśli trzeba to dolać mleka, aby ciasto było lekko lejące, odstawić na 30 minut
ciasto odstawić na 30 minut aby odpoczęło, naleśniki będę delikatniejsze
patelnia naleśnikarka lub zwykła 22 cm, przetrzeć ręcznikiem z paroma kroplami oleju, oleju więcej nie trzeba dodawać w trakcie smażenia, na dobrze rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i rozlać po całej patelni
naleśniki smażyć na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy
naleśniki usmażyłam wieczorem, po wystygnięciu przykryłam folią i zostawiłam na stole kuchennym, na następny dzień nałożyłam farsz z kiszonej kapusty z mięsem i usmażyłam krokiety do barszczu, można użyć innego farszu jaki się lubi - te naleśniki mają piękny kolor i są smaczne................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz