Składniki:
MARYNATA:
karkówka wieprzowa 1 kg
olej rzepakowy 5 łyżek
garam masala Royal Brand 1,5 łyżki
kucharek 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
kminek cały 1/2 łyżeczki
GULASZ:
olej rzepakowy 4 łyżki,
cebula 3 średnie,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 600 ml,
mąka pszenna 2 łyżki,
śmietana gęsta 1 łyżka,
woda 1 szklanka,
natka pietruszki 1 pęczek
składniki marynaty dobrze wymieszać i całą karkówkę dokładnie natrzeć, schować do woreczka na całą noc do lodówki, karkówkę pokroić w średnią kawałki i włożyć do garnka z gorącym olejem i na dużym ogniu podsmażyć mieszając
do karkówki wsypać pokrojone cebule w kostkę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając
wlać wodę 600 ml i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu około 40-45 minut
mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęstnienia, natkę pietruszki drobno posiekać, ja rozdrobniłam w rozdrabniaczu i wsypać do gulaszu
gulasz jest syty, aromatyczny, smaczny, można podać z kaszą gryczaną lub z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz