Składniki:
jajka 4 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
maślanka 1 szklanka,
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
jabłka 4 duże,
pomarańcza 2 sztuki,
cukier 1 łyżka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
śmietana kremówka 150 ml,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem
jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste
wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta
na cieście rozsypać owoce i rozsmarować resztę ciasta
piec w 200 C około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, galaretkę wsypać do zimnej śmietany 30% i ubić na sztywno, rozsmarować na cieście i posypać kolorową posypką - ciasto jest wilgotne, smaczne, aromatyczne..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz