Składniki:
FARSZ:
soczewica czerwona 1,5 szklanki,
kapusta kiszona 50 dag,
prawdziwki 1 szklanka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 2 sztuki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cukier 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
kucharek 1,5 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki
PIEROGI:
mąka tortowa 60 dag,
woda ciepła 1,5-2 szklanki,
masło 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka
DODATKI:
woda 4 litry,
olej rzepakowy 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
cebula 5 sztuk,
ząbki czosnku 6 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając
soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia
do robota wsypać mąkę, sól, wlać stopione masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste ciasto, wody dolewać tyle ile mąka wchłonie, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienkie ciasto, szklanką wykrawać krążki i nakładać farsz, zlepiać pierogi
pierogi wrzucać na wrzątek z olejem i solą, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą opłukać, kłaść do miski
na oleju zeszklić cebulę, ząbki czosnku z cukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor
pierogi podawać z okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz