Składniki:
ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie,
pieczarki 6 średnie,
cebula 3 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
pierś z kurczaka 1 podwójna,
parmezan starty 20 dag
MARYNATA:
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
rozmaryn suszony 3 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
curry 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
ząbki czosnku 1 główka
ziemniaki w mundurkach podgotować z 7 minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki
na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać
wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została to polać po wierzchu
całość obficie posypać startym parmezanem, piec w 180 C około 35 minut
kroić porcje i można podać z surówką jaką się lubi, ja podałam z mixem sałat z jogurtem.........SMACZNEGO!!!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz