Składniki:
okoń 2 średnie,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
sok z cytryny 4 łyżeczki,
masło 100 gram,
natka pietruszki 6 gałązek
świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć
natrzeć z każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki
piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie
okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!!
okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też go po oczyszczeniu dołożyłam i razem z okoniami upiekłam....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz