2.11.2015

okoń z piekarnika na maśle z pietruszką, cytryną...

Składniki:


okoń 2 średnie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 4 łyżeczki, masło 100 gram, natka pietruszki 6 gałązek


świeże okonie oczyścić: odciąć łby, usunąć wnętrzności, oczyścić skórę z łusek, dobrze opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć

natrzeć z każdej strony kucharkiem, pieprzem mielonym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym

do środka dać kawałeczek masła, resztę na wierzch, położyć gałązki natki pietruszki

piekarnik nagrzać do 200 C, wstawić bez przykrycia i piec 30-35 minut, jeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie

okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!!

okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też go po oczyszczeniu dołożyłam i razem z okoniami upiekłam....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!