Składniki:
mięso mielone wieprzowe 1 kg,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
jogurt naturalny 400 ml,
rzodkiewka 10 sztuk,
ząbki czosnku 4 sztuki,
ogórek zielony 1 średni,
koperek siekany 1 pęczek,
sos sałatkowy grecki 1 opakowanie,
cukier 2 łyżeczki,
sok z cytryny 1 łyżeczka
mieloną łopatkę dokładnie wymieszać z olejem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą na masę kleistą, na patyki szaszłykowe nadziać porcje mięsa i odstawić do zamarynowania smaków
grillować z każdej strony po 15 minut w temperaturze 220 C na opcji grill, sprawdzić patyczkiem czy w środku mięso nie jest surowe
rzodkiewkę, ogórek zielony zetrzeć na tarce grubsze oczka, czosnek drobno posiekać, koperek posiekać, wlać jogurt, sok z cytryny, wsypać cukier, sos sałatkowy "grecki" i wymieszać
mielone podać z sosem np. do pieczywa, ryżu, tostów - mielone smakują z sosem i na ciepło i na zimno.....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz