Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
czerwona porzeczka 1 kg,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa będzie "zważona", wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki
forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce
obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym, grzanie góra/dół na 190 C około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i wyjąć z formy
zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować na cieście, posypać porzeczkami i schować do lodówki na kilka godzin
ciasto jest obłędnie smaczne, kwaskowate, i słodkie zarazem.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz