Składniki:
kacze udka 2 sztuki,
tymianek 1 łyżeczka,
papryczka chili 3/4 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
masło klarowane 1 łyżeczka,
cebula 2 duże,
jabłka 1 duże,
woda 1,5 szklanki
DODATKI:
ziemniaki gotowane w mundurkach 10 mniejsze,
surówka - w opisie
udka kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórę po skosie, natrzeć przyprawami i schować do lodówki na 1 godzinę, w garnku szybkowara roztopić masło, podsmażyć udka z każdej strony, dodać cząstki jabłek i cebuli, wlać wodę
szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, udka wyjąć i pałką blendera zmiksować wywar z cebulą, jabłkami na sos
marchew 6 sztuk średnie pokroić w kostkę i ugotować w osolnej wodzie na "al dente", nadmiar wody odlać i wsypać groszek z puszki bez wody, dodać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać
udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem z marchewką - udka z szybkowara są kruche, soczyste, sos naturalny bez mąki..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz