Składniki:
podgrzybki 3/4 kg,
masło 1 łyżka,
cebula 1 duża,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 3/4 szklanki,
natka pietruszki 2 łyżki,
ziemniaki gotowane w mundurkach 8 sztuk,
jajka 6 sztuk/M,
boczek wędzony 2 plastry,
masło 1 łyżeczka
podgrzybki pokrojone zagotować, wylać na sito i opłukać zimną wodą
na maśle zeszklić cebulę posiekaną, dodać podgrzybki, kucharka, pieprz i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając, wlać śmietanę i dusić z 5 minut, dodać natkę pietruszki
na maśle zrumienić pokrojony w kostkę boczek wędzony, na boczek rozbić jajka i smażyć sadzone, do smaku posypać pieprzem
jajka podać na ziemniakach ugotowanych w mundurkach, sosem grzybowym - danie jest syte, smaczne...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz