Składniki:
KLOPSIKI:
łopatka bez kości 1/2 kg,
jajko 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kasza manna 1 łyżka,
bułka tarta 2 łyżki
ZUPA:
woda 2,5 litra,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
koperek suszony 2 baldachimy,
pomidory 2 kg mocno dojrzałe,
ząbki czosnku 8 sztuk,
kucharek 1,5 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ryż 2 woreczki,
koperek 1 pęczek
z podanych składników dobrze wyrobić masę na klopsiki, wodę zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, baldachimami suszonego kopru razem z łodyżkami, łyżką do lodów maczaną w wodzie formować klopsiki i wkładać do wrzątku, na średnim ogniu gotować z 10 minut i wyjąć klopsiki na talerz, następnie w tym wywarze ugotować woreczki ryżu na "al dente" i wyjąć na talerz
mocno dojrzałe pomidory opłukać, pokroić je ze skórką na kawałki, dodać ząbki czosnku obrane i pałką blendera dokładnie zmiksować, wlać do wywaru zupy, dodać kucharek, pieprz, gotować z 20 minut, dodać ugotowany ryż, klopsiki, posiekany koperek i gotować z 3 minuty
dodanie suszonego kopru takiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę
zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz