Składniki:
NALEŚNIKI:
mleko 0,5% 500 ml,
jajka 2 sztuki,
olej rzepakowy 2 łyżki,
cukier 1 łyżka,
sól morska 1/2 łyżeczki,
kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka,
woda zimna 1/2 szklanki,
mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki
FARSZ:
kapusta kiszona 1/2 kg,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 1/2 kg,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
garam masala Royal Brand 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
cukier 1 łyżeczka,
bułka tarta 1/2 szklanki
PANIERKA:
jajka 3 sztuki,
bułka tarta 2 szklanki lub więcej,
olej rzepakowy - ile potrzeba
oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut
kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić
patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu na deser a osiem na krokiety
na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać naleśniki w rulony
jajka dobrze roztrzepać, maczać w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz
krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz