Składniki:
MIELONE:
łopatka bez kości 50 dag/mielona,
jajka 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 1/4 szklanki
SURÓWKA:
buraki 1/2 kg,
cukier 3/4 łyżeczki,
sok z cytryny - do smaku,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżki
DODATKI:
cebula 4 średnie,
cukier 1 łyżeczka,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg/tłuczone
obrane ząbki czosnku rozetrzeć z ciut solą w moździerzu na miazgę, mielone z łopatki kupić gotowe lub samemu zmielić na drobnych oczkach maszynki, wyrobić wszystkie składniki bez oleju bardzo dokładnie na kleistą masę
na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety i odkładać na talerz
cebulę obrać, przekroić na pół i kroić cienkie plasterki, na tłuszczu po mielonych zeszklić na złoto posypując ciut cukrem
do zeszklonej cebuli włożyć mielone i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut
ugotowane buraczki utrzeć na grubszych oczkach tarki, wymieszać z dodatkami i jest pyszna surówka do mielonych z cebulką i potłuczonych ziemniaków - obiad jest syty, smaczny...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz