Składniki:
golonka wieprzowa 3 sztuki,
tymianek 1 łyżka,
kardamon mielony 1 łyżeczka,
cząber 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
marchew 10 średnie,
ziele angielskie 5 sztuk,
liść laurowy 1 sztuka,
woda 1 szklanka
golonki nieduże dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą natrzeć łyżką oleju, przyprawy wymieszać i natrzeć naolejone golonki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
golonki włożyć do szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z marynatą, na golonkach ułożyć obrane i przekrojone marchewki, dodać liść laurowy i ziele angielskie, wlać wodę
szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut na małym ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
golonki są kruche, soczyste i z marchewką smakują wyśmienicie................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz