Składniki:
ryż ugotowany 2 woreczki,
szpinak świeży 3 pęczki,
ząbki czosnku 3 sztuki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
papryczka chilli 1 średnia,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
mleko 1,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
mąka pszenna 3 łyżki,
sos pomidorowy 1/2 szklanki,
pomidory 4 duże,
oregano - ile potrzeba,
feta 20 dag
ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić - na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak, pokrojoną papryczkę chilli, podsmażać z 3 minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku
w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym
na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano
piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg na 180 C i piec 15 minut
zapiekankę kroić lekko przestudzoną - zapiekanka jest smaczna, syta................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz