Składniki:
MARYNATA:
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
kucharek 2 łyżeczki,
papryczka chilli 2 małe suszone,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 podwójna,
cebula 5 średnie,
ogórek kiszony 4 nieduże,
boczek wędzony 25 dag,
cukinia 2 nieduże
z podanych składników przygotować marynatę i włożyć do niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc
pierś wyjąć z marynaty i pokroić na kawałeczki odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone
na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników
szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy
szaszłyki są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść i to bez pieczywa....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz