Składniki:
drożdże 30 gram,
mleko ciepłe 200 ml,
masło 100 gram,
cukier 1/2 szklanki,
sól - szczypta,
jajka 3 sztuki,
mąka tortowa 500 gram,
truskawki 500 gram,
masło 1/2 kostki,
wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
cukier 12 dag,
mąka krupczatka 10 dag
do misy robota wlać letnie mleko i stopione masło, wsypać cukier, sól, jajka, mąkę, pokruszone drożdże - hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać mąką, do blaszki dać wyrośnięte ciasto, na wierzch powciskać obrane, opłukane truskawki i zostawić na 30 minut do podrośnięcia
masło miękkie, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier mikserem utrzeć na kruszonkę
kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami
piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia
ciasto jest łatwe, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz