Składniki:
golonki indycze 4 większe,
przyprawa do kurczaka 3 łyżki,
olej rzepakowy 7 łyżek,
ząbki czosnku 6 sztuk,
marchew 8 nieduże,
kapusta 1 główka młoda,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
papryczka chili 1 średnia,
woda 1 szklanka
golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej strony w garnku szybkowara 9 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
do golonek dołożyć obrane ząbki czosnku, obraną marchew
młodą kapustę pokroić nie za drobno i zalać gorącą wodą, zamieszać i wodę odlać z kapusty
kapustę włożyć na golonki z marchwią, dodać pokruszoną suszoną lub świeżą papryczkę chilli, wlać przyprawę w płynie, wodę i zamknąć szybkowar - od chwili zasyczenia pary gotować na małym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie samo opadnie
golonki są miękkie i smakują z kapustą i marchwią, można je podać do pieczywa, ziemniaków.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz