jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, truskawki świeże 1 kg, czekolada gorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
jajka XL (jeśli mniejsze to 3, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierać z 5 minut - masa ma być grudkowata
wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto
silikonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone truskawki
piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - tartę piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy upieczony, zostawić do wystudzenia
w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką Goplana, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę
czekoladę rozsmarować na tarcie, poukładać gęsto truskawki, zostawić do zastygnięcia czekolady
przed podaniem posypać tartę pudrem cukrem - tarta jest obłędnie smaczna, w trakcie jedzenia chce się dalej ją jeść..............SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Pracowałem w GOPLANIE 40 LAT..1963/2003.POZDRAWIAMZ POZNANIA
. PRZEMYSŁAW
Również pozdrawiam, do Wrześni na wakacje co roku jeździłam do dziadków...
Prześlij komentarz