2.06.2015

szynkowar-czosnkowy schab bez soli peklowej...

Składniki:


schab bez kości 1 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka, papryka słodka 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, sól ziołowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki

schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski

w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek

dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę

mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara /tuba/, zamknąc szynkowar i do lodówki na minimum 8 godzin

szynkowar postawić w garnku z wodą na ściereczce i po osiągnięciu temperatury 85 C parzyc około 85 minut

szynkowar opłukać pod zimną wodą i po wystudzeniu schować do lodówki na całą noc

wyjąć mięso z woreczka i mamy pyszną wędlinę do pieczywa................SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Świetny przepis, schab z szynkowara jest pyszny, dziękuję za inspirację. W moim wykonaniu wygląda tak https://hit2011.home.blog/2022/05/02/schab-z-szynkowara/, oczywiście podałam źródło przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy5/02/2022

      dziękuję i życzę smacznego!😊schab apetycznie wygląda😗

      Usuń
  2. Anonimowy2/17/2023

    Za wysoka temperatura parzenia, schab max do 80°, temperatura 65>68° środek szynki i wyciągamy, lub 10 minut na 1cm średnicy szynkowaru.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!