Składniki:
mięso mielone 75 dag,
jajka 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cebula 2 średnie,
ogórki kiszone 4 średnie,
kucharek 1 łyżka,
bułka tarta 1,5 szklanki,
woda 1/4 szklanki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
woda 1 szklanka
mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody
z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką
na patelni rozgrzać olej i zrumienić
pieczenie włożyć do szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz