Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki,
prawdziwki 2 gramy/opakowanie,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
woda 6 szklanek,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana gęsta 1 /2 szklanki,
kasza gryczana 2 saszetki,
ogórki konserwowe 10 sztuk
na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na większym ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem
do łopatki wsypać pokrojone cebule w kostkę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 3 minuty na większym ogniu
wcześniej prawdziwki opłukać i namoczyć z 30 minut w letniej wodzie, całość wlać do mięsa
dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę rozmieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi
gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz