Składniki:
mąka tortowa 60 dag,jajka 2 sztuki,cukier 10 dag,sól - szczypta,masło lub margaryna 12,5 dag,mleko ciepłe 250 ml,drożdże suche 1 opakowanie,skórka pomarańczowa kandyzowana 250 ml,lukier - w opisie
do misy robota wsypać cukier, jajka, sól i widelcem roztrzepać, wsypać mąkę, wlać letnie mleko, roztopioną wystudzoną palmę, wsypać mąkę, drożdże i dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy - użyłam swojej domowej - trochę skórki zostawić do dekoracji ciasta
hakiem robota wyrabiać z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
wyrośnięte ciasto hakiem robota kilka razy zamieszać aby odgazować ciasto
dwie keksówki 22x11 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i włożyć ciasto drożdżowe, zostawić na 20 minut aby podrosło
piec w 200 C około 35-40 minut, do suchego patyczka
LUKIER: lukier zrobiłam nie za gęsty, cukier puder wymieszać ze śmietaną i ciut sokiem z cytryny, posmarować ciasto i posypać skórką - ciasto jest smaczne, pachnie pomarańczami i smakuje wyśmienicie..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz