Składniki:
mleko ciepłe 220 ml,
drożdże 25 gram,
cukier 1/2 szklanki,
sól - szczypta,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 łyżka,
jajka 3 sztuki,
mąka tortowa 5 szklanek,
jabłka 6 sztuk,
wiśnie 20 dag/odmrożone
drożdże pokruszyć do misy robota, dać ciut mleka, cukru, mąki i rozetrzeć, zostawić na 15 minut - następnie wsypać pozostałe produkty bez owoców i hakiem robota wyrabiać z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę
blacha 24x29 wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach
odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia
piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce się nie spiekły za mocno
ciasto zostawić w blaszce do do wystudzenia..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz