Składniki:
mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne,
mąka pszenna graham 2 szklanki,
drożdże świeże 30 gram,
woda ciepła 380 ml,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
płatki owsiane - ile potrzeba
drożdże rozkruszyć do misy robota i zalać je ciepłą wodą, wsypac cukier, zostawić na 10 minut
wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę
ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia
naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut
piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec dalej 10 minut, zostawić do wystudzenia na kratce
bułki są pyszne, chrupiące i o niebo lepsze od kupnych................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz