Składniki:
mięso indycze 1,20 kg,
majeranek 1 łyżka,
tymianek 2 łyżeczki,
sól peklowa 1,5 łyżeczki,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cukier 1/2 łyżeczki,
żelatyna 3 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki
mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki
do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie kleista
szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin
wstawić do garnka na dnie z ręcznikiem lub separatorem, po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć przez 90 minut - woda nie może się gotować
szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar oblać gorącą woda i wyjąć woreczek z mięsem - jest sporo galaretki, mięsko jest pyszne do pieczywa.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz