Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier drobny 3/4 szklanki,
twaróg 20 dag/śmietankowy,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
aromat migdałowy 2 krople,
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka żytnia 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
truskawki 30 dag,
polewa cukrowa: - w opisie
jajka "L", miękka palma, cukier, aromat migdałowy, twaróg tłusty śmietankowy mikserem utrzeć z 5 minut - twarogu mielić nie trzeba
wsypać do masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto
do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając
ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne
LUKIER: w odpowiedniej ilości cukier puder wymieszać ze śmietaną gęstą 18% na nie za gęsty lukier, polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz