Składniki:
drożdże świeże 25 gram,
mleko ciepłe 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
aromat cytrynowy 4 krople,
cukier 1/2 szklanki,
sól - szczypta,
jajka 2 sztuki,
mąka tortowa 4 szklanki,
truskawki 1/2 kg
KRUSZONKA:
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier drobny 1/2 szklanki,
mąka krupczatka 1/2 szklanki,
mąka tortowa 1 szklanka
w misie robota rozetrzeć drożdże z ciut ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut
użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście
jeśli trzeba to dolać ciut oleju lub dodać mąki, z podanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka
ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz