Składniki:
drożdże świeże 25 gram,
mleko ciepłe 200 ml,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
aromat waniliowy 4 krople,
jajka 3 sztuki,
mąka tortowa 300 gram,
rabarbar 80 dag/pokrojony,
cukier 5 łyżek,
mąka krupczatka 1,5 szklanki,
cukier drobny 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem
drożdże rozetrzeć z ciut cukrem i mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, aromat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta
z mąki krupczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha
kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać
piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone - ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz