Składniki:
drożdże świeże 30 gram,
cukier 3/4 szklanki,
mleko ciepłe 270 ml,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jajka 3 sztuki,
aromat pomarańczowy 4 krople,
sól - szczypta,
mąka tortowa 600 gram,
wiśnie bez pestek 500 gram,
cukier puder - ile potrzeba
drożdże wkruszyć do misy robota zalać je całym ciepłym mlekiem, wsypać cukier i zostawić na 20 minut
wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut
zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało
blacha 24x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawić na 15 minut
piekarnik 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec 45-50 minut, pod koniec jeśli trzeba to wierzch przykryć folią do pieczenia
wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne i szybko się zjada..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz