Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa 50 dag,
kasza manna 4 łyżki,
drożdże świeże 30 gram,
olej rzepakowy 4 łyżki,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
woda letnia 1 szklanka
NADZIENIE:
szpinak świeży 1 pęczek,
olej rzepakowy 5 łyżek,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cebula 1 sztuka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
mąka pszenna 1 łyżka,
szynka parzona 15 dag,
pomidory 3 duże,
ser feta 1 opakowanie,
sos pomidorowy 1/2 szklanki,
przyprawa do pizzy 2 łyżki,
koperek siekany 1/2 pęczka
opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku
kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia
nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręce posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy
na cieście rozsmarować szpinak
plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku
plastry pomidorów poukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem
piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut
pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz