Składniki:
mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki,
mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
śmietana 12% 1 łyżka,
sól morska 1/2 łyżeczki,
gorąca woda 1 szklanka,
olej rzepakowy 2 łyżki
FARSZ RUSKI:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg 25 dag,
sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
cebula podsmażona 8 sztuk,
masło do smażenia 4 łyżeczki
do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej i żytniej w trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki
ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić
twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać
na stolnicy rozwałkować dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi
wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz, pierogi podać z podsmażoną cebulką..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz