Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka/sypka,
woda 2,5 szklanki,
jajka 1 sztuka,
otręby żytnie 2 łyżki,
bułka tarta 3 łyżki,
przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 łyżka/mrożona,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sos pieczarkowy - w opisie
w podanych ilościach kaszy i wody wieczorem ugotować kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana
kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości
na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno i na talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, na koniec dodać 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% i na większym ogniu mieszając gotować z 2 minuty
kotlety sa pysznie chrupiące, pikantne i z sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie jako samodzielne danie na obiad lub na kolację................SMACZNEGO!!!
przyprawa Harrisa również świetnie smakuje w kotletach jaglanych...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz