Składniki:
CIASTO:
mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki,
mąka żytnia 1 szklanka,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
woda letnia 1,5-2 szklanki,
olej rzepakowy 100 ml,
drożdże suche 7 gram/opakowanie
DODATKI:
pieczarki 30 dag,
cebula 2 średnie,
ząbki czosnku 8 sztuk,
cukier 3/4 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieczarki marynowane 1 szklanka,
ser żółty 20 dag,
jajka 4 sztuki,
sos chilli - ile potrzeba,
oregano 2 łyżki
wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
pieczarki obrać, pokroić je cienko, zalać wrzątkiem i po 2-3 minutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać
wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej
rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut
następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut
pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz