jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękka, Delecta aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie
4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być
wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto
płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy
w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z połową startej skórki pomarańczowej, wsypać galaretkę i z 1 minutę ubijać
wystudzone ciasto posmarować kremem i posypać pozostałą startą skórką pomarańczową - ciasto jest pysznie pomarańczowe.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz