Składniki:
golonki indycze średnie 4 sztuki,
przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
maggi 1 łyżka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
woda 1 szklanka,
marchew większa 4 sztuki
umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą
na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić golonki z każdej strony i przełożyć na talerz
do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać
na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie
zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki w tym czasie jeszcze skruszeją
golonki są mięciutkie a z kapustą i marchwią wybornie smakują na obiad np. z ziemniakami tłuczonymi.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz